Dieta niskobiałkowa to ulga dla nerek

Pacjent, który jest zagrożony niewydolnością nerek, wraz ze wstępną diagnozą prawdopodobnie usłyszy od lekarza także zalecenie ograniczenia spożycia w diecie białka, bo to pierwszy krok do odciążenia nerek. Minimum trzymiesięczne przestrzeganie takiej diety jest jednym z kryteriów zakwalifikowania pacjenta cierpiącego na przewlekłą chorobę nerek do programu lekowego z wykorzystaniem ketoanalogów aminokwasów, który skierowany jest do […]

Dlaczego należy prowadzić leczenie żywieniowe pacjentów onkologicznych?

Żywienie kliniczne to filar skutecznego leczenia onkologicznego. Stopień utraty masy ciała u pacjentów z nowotworami zależy od pierwotnej lokalizacji guza – ryzyko niedożywienia jest szczególnie nasilone u chorych na raka trzustki, raka górnego odcinka przewodu pokarmowego oraz nowotwory głowy i szyi (70–90%). U wszystkich chorych z takim rozpoznaniem należy założyć konieczność leczenia żywieniowego. Pośrednie ryzyko […]

Czy żywienie może poprawić efekty terapii onkologicznej?

Informacje dla pacjentów oraz ich rodzin bądź opiekunów Prawidłowo przygotowany model żywieniowy jest bardzo ważnym elementem, który wspiera terapię onkologiczną i ma kluczowe znaczenie w powodzeniu wszystkich jej rodzajów: chemioterapii, radioterapii, immunoterapii i leczenia operacyjnego. Przyczynia się do: zapobiegania i leczenia niedożywienia i wyniszczenia; zmniejszenia działań niepożądanych leczenia przeciwnowotworowego i samej choroby; zapobiegania powikłaniom po […]

Kupuj nasze produkty na mojFresubin.pl