>
>
Choroby nowotworowe dzieci – rola żywienia w terapii onkologicznej
Ostatnia aktualizacja: 2024-07-29 15:57:55

Choroby nowotworowe dzieci - rola żywienia w terapii onkologicznej

Spis treści

Nowotwory złośliwe wśród dzieci i młodzieży stanowią 1-1,5% wszystkich zachorowań w populacji polskiej. Najczęściej występującymi są białaczka, nowotwory OUN, chłoniaki oraz nerwiak zarodkowy współczulny. Zarówno sama choroba, jak i jej leczenie mogą negatywnie wpływać na apetyt, przyjmowanie pokarmów oraz stan odżywienia pacjenta. Szacuje się, że niedożywienie oraz wyniszczenie nowotworowe (w zależności m.in. od rodzaju i stopnia zaawansowania nowotworu) dotyczy od 6% do 50% dzieci chorujących onkologicznie. Jest to grupa pacjentów w wieku rozwojowym, która jak sama nazwa wskazuje stale rośnie i rozwija się, dlatego prawidłowe żywienie jest tutaj szczególnie ważne.

 

Zaburzenia stanu odżywienia

Podstawową cechą niedożywienia jest obserwowany niedobór masy ciała (czasem również wzrostu) oraz obniżone BMI w odniesieniu do adekwatnej grupy wiekowej i płci oceniane na siatkach centylowych. Niedożywienie może być wynikiem niedoborowej diety, ale również objawem występującej już choroby. Wyniszczenie nowotworowe (kacheksja, zwana także zespołem CAC – ang. Cancer Anorexia/Cachexia Syndrome) to zespół objawów charakteryzujący się poważną, długotrwałą, niezamierzoną i postępującą utratą masy ciała (przede wszystkim masy mięśniowej z utratą lub bez utraty tkanki tłuszczowej), który w niewystarczającym stopniu odpowiada na konwencjonalne leczenie żywieniowe i może być związany z anoreksją, astenią i odczuwaniem wczesnej sytości. Astenia z kolei to uczucie nasilonego zmęczenia i osłabienia następującego wskutek zwykłego, bądź niewielkiego wysiłku.

 

Czynniki zwiększające ryzyko niedożywienia u pacjentów onkologicznych:

  • zwiększony katabolizm w przebiegu choroby i/lub wskutek leczenia przeciwnowotworowego
  • skutki niepożądane chemio- i radioterapii (wymioty, biegunka) powodujące straty składników odżywczych drogą przewodu pokarmowego
  • niedostateczna podaż pokarmów (jadłowstręt, zaburzenia trawienia i/lub wchłaniania, zaburzenia połykania zależne od lokalizacji nowotworu – np. w nowotworach OUN, konieczność częstych hospitalizacji oraz wykonywania inwazyjnych procedur medycznych)

 

Czynniki zwiększające ryzyko jadłowstrętu u pacjentów onkologicznych:

  • czynniki psychologiczne (stres związany z chorobą)
  • dolegliwości bólowe towarzyszące chorobie
  • nudności i wymioty
  • zaburzenia smaku i węchu
  • zaburzenia przewodu pokarmowego indukowane chemio- i radioterapią

 

Dodatkowo niektóre rodzaje chemioterapii, radioterapia okolic głowy i szyi oraz inne leki mogą powodować suchość w jamie ustnej (kserostomię) lub nasilać produkcję gęstej śliny, co również wykazuje negatywny wpływ na ilość przyjmowanego pokarmu.

 

Wsparcie żywieniowe

W przypadku niedożywienia pacjentów onkologicznych rozważa się trzy drogi żywienia i leczenia żywieniowego:

  • żywienie doustne (droga preferowana)
  • żywienie enteralne (zgłębnik lub gastrostomia)
  • żywienie parenteralne (pozajelitowe)

 

Żywienie drogą doustną – jeśli nie ma przeciwwskazań, przynosi oczekiwane efekty oraz dziecko je chętnie – jest drogą najbardziej preferowaną. Mimo częstej walki o każdy kilogram masy ciała, pacjentów nie powinno zmuszać się do jedzenia. W przypadku pogorszenia/braku apetytu istnieją natomiast metody, które mogą pomóc w zwiększeniu dziennego spożycia energii i składników odżywczych przez chorych leczonych onkologicznie.

 

 

Metody żywieniowe pomocne w zwiększeniu dziennego spożycia energii i składników odżywczych w przypadku pogorszenia/braku apetytu:

  • małe i częste posiłki/przekąski (nawet 6-8 razy dziennie)
  • fortyfikacja posiłków, np. poprzez stosowanie dodatków tłuszczowych (przykładowo dodatkowa łyżeczka oliwy z oliwek/oleju roślinnego do zupy, masła do ziemniaków, czy orzechów do deserów), dobrze mogą sprawdzić się również domowe wysokokaloryczne koktajle/desery
  • włączenie (co najmniej doraźne) wysokoenergetycznych doustnych suplementów pokarmowych (oral nutritional supplements – ONS) takich jaki np. Frebini Energy Drink – preparaty takie mogą być stosowane w formie tradycyjnej jako płyn lub jako dodatek wzmacniający do posiłków (m.in. do placków, naleśników, gofrów, muffinek, koktajli, lodów) nawet u dzieci od 1 roku życia.

 

W grupie pacjentów onkologicznych spotykamy się również z dodatkowymi trudnościami mającymi negatywny wpływ na żywienie, takimi jak nudności i wymioty, zapalenie i/lub owrzodzenie jamy ustnej i/lub gardła, czy zaburzenia węchu i smaku.

 

Metody żywieniowe pomocne w zwiększeniu dziennego spożycia energii i składników odżywczych w przypadku dodatkowych zaburzeń:

  • nudności i wymioty:
    • posiłek 3-4 godz. przed przyjęciem leku powodującego nudności i wymioty
    • małe porcje posiłków jadane powoli
    • temperatura posiłków: chłodne lub zimne
    • unikanie posiłków/produktów o silnym zapachu
    • między posiłkami częste i czyste płyny wypijane najlepiej przez słomkę, małymi łykami

 

  • zapalenie i/lub owrzodzenie jamy ustnej i/lub gardła:
    • odpowiednia konsystencja pokarmów: miękkie, papkowate (zmiksowane) lub płynne
    • unikanie pokarmów twardych, o szorstkiej teksturze, z grudkami lub z dodatkiem ostrych, intensywnych przypraw
    • temperatura posiłków: chłodne lub zimne

 

  • zaburzenia węchu i smaku:
    • wybieranie potraw, które dobrze wyglądają i pachną
    • próba włączenia pokarmów o intensywnym smaku i zapachu (np. dodatek mocniejszych przypraw o ile są dobrze tolerowane)
    • marynowanie potraw (mięsa i ryb) przed przyrządzeniem
    • w przypadku odczuwania metalicznego posmaku należy ograniczyć stosowanie metalowych sztućców/kubków itp.

 

Przejściowa nietolerancja laktozy

W wyniku leczenia onkologicznego (chemio- i/lub radioterapii) obserwuje się uszkodzenie enterocytów i błony śluzowej jelita, co z kolei może powodować przejściową nietolerancję laktozy i/lub zaburzenia wchłaniania (biegunki). W takiej sytuacji (w zależności od obserwowanych objawów i indywidualnej tolerancji pacjenta) należy rozważyć okresową eliminację laktozy z diety. Dotyczy to zarówno żywności konwencjonalnej, jak i preparatów odżywczych. Doustnym suplementem pokarmowym klinicznie wolnym od laktozy jest np. Frebini Energy Drink – jest on dedykowany dzieciom w wieku 1-12 lat w stanie niedożywienia lub zagrożenia niedożywieniem.

 

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności

Choroba nowotworowa jest też okresem zwiększonej podatności na ciężkie zakażenia, należy zatem pamiętać również o mikrobiologicznym bezpieczeństwie żywności. Produkty spożywcze zwiększające ryzyko zakażenia to np. surowe mięso i ryby (np. sushi), surowe jaja kurze (np. kogel-mogel), surowe mleko i produkty mleczne z niepasteryzowanego mleka oraz sery pleśniowe, niemyte i nieobrane ze skórki surowe warzywa i owoce oraz soki niepasteryzowane, niedogotowane potrawy.

 

Podsumowanie

Utrzymanie prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci z chorobą nowotworową jest jednym z najważniejszych, ale także trudniejszych do osiągniecia celów terapii żywieniowej.  Niezbędne jest tutaj stałe monitorowanie stanu odżywienia małego pacjenta oraz jego diety, czy pokrywa ona zapotrzebowanie na energię oraz składniki pokarmowe, a także wczesne podjęcie interwencji żywieniowej jeśli zajdzie taka potrzeba. Odpowiednie wsparcie żywieniowe może korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka powikłań choroby i jej leczenia oraz poprawę jakości życia pacjenta, dlatego zawsze powinna stanowić integralną część terapii onkologicznych wraz z leczeniem farmakologicznym.

Autor:

mgr Paulina Madej | Dietetyk

Bibliografia:

  1. Szajewska H., Horvath A. Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna, Kraków, 2017.
  2. Kłęk S. Kacheksja nowotworowa: aktualne podejście terapeutyczne. Warszawa, Centrum Onkologii, 2017. https://polspen.pl/wp-content/uploads/2020/12/klek-s-kacheksja-nowotworowa-coi-warszawa-092017-2.pdf [dostęp dnia: 07.07.2024]
  3. Madej P., Mielus M. Ocena stanu odżywienia w mukowiscydozie – nowe wyzwania. Mukowiscydoza 2022, nr 63.

 

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

frebini-energy-drink
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin Plant Based Drink ze składem
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben Drink
Cukrzyca
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*