>
>
Czy żywienie może poprawić efekty terapii onkologicznej?
Ostatnia aktualizacja: 2023-02-17 14:08:25

Czy żywienie może poprawić efekty terapii onkologicznej?

Spis treści

Informacje dla pacjentów oraz ich rodzin bądź opiekunów

Prawidłowo przygotowany model żywieniowy jest bardzo ważnym elementem, który wspiera terapię onkologiczną i ma kluczowe znaczenie w powodzeniu wszystkich jej rodzajów: chemioterapii, radioterapii, immunoterapii i leczenia operacyjnego. Przyczynia się do:

  • zapobiegania i leczenia niedożywienia i wyniszczenia;
  • zmniejszenia działań niepożądanych leczenia przeciwnowotworowego i samej choroby;
  • zapobiegania powikłaniom po zabiegach operacyjnych;
  • skrócenia czasu hospitalizacji;
  • poprawy jakości życia.

Nie ma uniwersalnych zaleceń dietetycznych dla wszystkich pacjentów w trakcie leczenia onkologicznego. Zawsze są one dobierane indywidualnie i zależą głownie od:

  • wieku pacjenta, chorób współistniejących, poziomu aktywności fizycznej;
  • stanu odżywienia, preferencji smakowych;
  • rodzaju i umiejscowienia nowotworu oraz zastosowanej metody terapii;
  • działań niepożądanych zastosowanego leczenia bądź objawów choroby.

Zasady żywienia w trakcie chemioterapii:

  • w przypadku braku dolegliwości z przewodu pokarmowego nie ma konieczności włączania diety łatwostrawnej, można zastosować dietę podstawową opartą na zasadach zdrowego żywienia;
  • z diety należy wyeliminować grejpfruty i granaty oraz przetwory z tych owoców, surowe produkty odzwierzęce, alkohol, żywność wysokoprzetworzoną;
  • właściwe nawodnienie: m.in. woda źródlana, mineralizowana, z dodatkiem cytryny, imbiru czy niewielkiej ilości soku.

Zalecenia dietetyczne w przypadku występowania nudności i wymiotów:

  • odpowiednie nawodnienie – 1,5–2 l płynow na dobę, np. schłodzone płyny, woda z cytryną, lekko odgazowany napój typu cola (nie light), soki o wyrazistym smaku rozcieńczone z wodą w proporcji poł na poł, lekkie napary herbat, zblendowany miąższ arbuza z kostkami lodu; nie zaleca się naparu z mięty oraz kawy;
  • imbir wykazuje działanie przeciwwymiotne i zapobiegające nudnościom (napary, herbaty i cukierki imbirowe, plasterki świeżego imbiru do ssania);

 

 

Dr n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Dział Żywienia Klinicznego

Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie

– Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie

Link do wykładu: https://zywieniemaznaczenie.pl/porady-ekspertow/

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

frebini-energy-drink
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin Plant Based Drink ze składem
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben Drink
Cukrzyca
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*