>
>
Czy żywienie może poprawić efekty terapii onkologicznej?

Czy żywienie może poprawić efekty terapii onkologicznej?

Informacje dla pacjentów oraz ich rodzin bądź opiekunów

Prawidłowo przygotowany model żywieniowy jest bardzo ważnym elementem, który wspiera terapię onkologiczną i ma kluczowe znaczenie w powodzeniu wszystkich jej rodzajów: chemioterapii, radioterapii, immunoterapii i leczenia operacyjnego. Przyczynia się do:

  • zapobiegania i leczenia niedożywienia i wyniszczenia;
  • zmniejszenia działań niepożądanych leczenia przeciwnowotworowego i samej choroby;
  • zapobiegania powikłaniom po zabiegach operacyjnych;
  • skrócenia czasu hospitalizacji;
  • poprawy jakości życia.

Nie ma uniwersalnych zaleceń dietetycznych dla wszystkich pacjentów w trakcie leczenia onkologicznego. Zawsze są one dobierane indywidualnie i zależą głownie od:

  • wieku pacjenta, chorób współistniejących, poziomu aktywności fizycznej;
  • stanu odżywienia, preferencji smakowych;
  • rodzaju i umiejscowienia nowotworu oraz zastosowanej metody terapii;
  • działań niepożądanych zastosowanego leczenia bądź objawów choroby.

Zasady żywienia w trakcie chemioterapii:

  • w przypadku braku dolegliwości z przewodu pokarmowego nie ma konieczności włączania diety łatwostrawnej, można zastosować dietę podstawową opartą na zasadach zdrowego żywienia;
  • z diety należy wyeliminować grejpfruty i granaty oraz przetwory z tych owoców, surowe produkty odzwierzęce, alkohol, żywność wysokoprzetworzoną;
  • właściwe nawodnienie: m.in. woda źródlana, mineralizowana, z dodatkiem cytryny, imbiru czy niewielkiej ilości soku.

Zalecenia dietetyczne w przypadku występowania nudności i wymiotów:

  • odpowiednie nawodnienie – 1,5–2 l płynow na dobę, np. schłodzone płyny, woda z cytryną, lekko odgazowany napój typu cola (nie light), soki o wyrazistym smaku rozcieńczone z wodą w proporcji poł na poł, lekkie napary herbat, zblendowany miąższ arbuza z kostkami lodu; nie zaleca się naparu z mięty oraz kawy;
  • imbir wykazuje działanie przeciwwymiotne i zapobiegające nudnościom (napary, herbaty i cukierki imbirowe, plasterki świeżego imbiru do ssania);

 

 

Dr n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Dział Żywienia Klinicznego

Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie

– Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie

Link do wykładu: https://zywieniemaznaczenie.pl/porady-ekspertow/

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

frebini-energy-drink
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin_PlantBasedDrink_200ml_frontal_Vanilla_Jun2023_PL
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin protein Poziomka
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*