>
>
Znaczenie żywienia medycznego w okresie okołooperacyjnym u dzieci
Ostatnia aktualizacja: 2024-07-29 16:00:13

Znaczenie żywienia medycznego w okresie okołooperacyjnym u dzieci

Spis treści

Znaczenie odpowiedniego żywienia dla szybkiego powrotu do zdrowia

Odpowiednie żywienie oraz stan odżywienia pacjenta to jedne z najważniejszych czynników warunkujących jego szybki powrót do zdrowia i sprawności po operacji chirurgicznej. Szczególnie istotne jest to w grupie dzieci, które stale rosną i rozwijają się. Więcej o roli prawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży przeczytasz tutaj.

 

Problem niedożywienia u pacjenta chirurgicznego

Niedożywienie chorego zaburza prawidłowy proces gojenia się ran, zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych i zakażeń oraz wydłuża czas hospitalizacji. Niestety ryzyko umieralności również wzrasta w grupie pacjentów niedożywionych. Niedobór masy ciała jest zatem istotnym czynnikiem ryzyka w chirurgii i wymaga odpowiednio wcześnie podjętych interwencji żywieniowych celem jak najlepszego przygotowania przedoperacyjnego i jak najszybszego powrotu pacjenta do zdrowia po operacji.

 

Znaczenie opieki okołooperacyjnej

Prehabilitacja to kompleksowe przedoperacyjne przygotowanie pacjenta do leczenia zabiegowego. Ma ono na celu poprawę stanu ogólnego pacjenta przed operacją, a także ułatwienie jak najszybszego powrotu do zdrowia po operacji oraz zmniejszenie ryzyka jej ewentualnych powikłań. Fundamentalne elementy prehabilitacji to m.in. poprawa stanu odżywienia pacjenta, poprawa kondycji fizycznej i wydolności za pomocą odpowiednio dobranych ćwiczeń, czy wsparcie psychologiczne. Niezbędna jest tu zatem współpraca zespołu interdyscyplinarnego – lekarzy, pielęgniarek, ale również dietetyków, fizjoterapeutów i psychologów. Odpowiednio zaplanowana i przeprowadzona prehabilitacja pozwala na zapewnienie jak najwyższej jakości opieki nad pacjentem chirurgicznym.

Protokół kompleksowej opieki okołooperacyjnej w celu poprawy wyników leczenia (ERAS – enhanced recovery after surgery) oraz wytyczne ESPEN zalecają uwzględnienie wsparcia żywieniowego w schemacie rutynowej opieki nad pacjentem zarówno przed, jak i po zabiegu chirurgicznym.

 

Postępowanie żywieniowe u pacjentów chirurgicznych w oparciu o wytyczne ERAS i ESPEN:

  • unikanie głodzenia w okresie przedoperacyjnym (przed zabiegiem), jeśli nie jest to bezwzględnie konieczne
  • unikanie wydłużonego głodzenia pooperacyjnego (po zabiegu) – żywienie doustne należy rozpocząć najszybciej jak to możliwe
  • stałe monitorowanie wyrównania metabolicznego (np. stężenia glukozy w surowicy)
  • redukcja czynników nasilających katabolizm i/lub zaburzających funkcje układu pokarmowego

 

Dodatkowo bardzo ważną kwestią jest wczesna mobilizacja pacjenta po zabiegu. Szczegółowe działania okołooperacyjne według protokołu ERAS przedstawia rycina 1.

 

Ryc. 1 Protokół kompleksowej opieki okołooperacyjnej w celu poprawy wyników leczenia (ERAS – enhanced recovery after surgery); źródło: Pisarska M. Protokół ERAS (enhanced recovery after surgery) – współczesna kompleksowa formuła opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia. MEDYCYNA PRAKTYCZNA. 2015.

 

Wsparcie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym 

Żywienie przed operacją

Pacjentów chirurgicznych z cechami niedożywienia należy objąć opieką żywieniową już przed zabiegiem, celem poprawy stanu ich odżywienia oraz lepszego rokowania po operacji. Odpowiednia interwencja żywieniowa powinna nastąpić najwcześniej jak to możliwe – według ESPEN do uzyskania znaczącej poprawy stanu odżywienia pacjenta potrzeba od 7 do 14 dni. Zalecenia żywieniowe powinny być ustalane indywidualnie dla każdego pacjenta, a jednym z nich jest wybór optymalnej drogi podaży diety. Jeśli nie ma przeciwwskazań, to każdy kolejny sposób żywienia powinien być prowadzony z co najmniej częściowo zachowanym żywieniem doustnym.

 

Żywienie i leczenie żywieniowe – preferowana kolejność drogi podaży:

  1. podaż doustna (preferowana)
  2. żywienie enteralne (zgłębnik lub gastrostomia)
  3. żywienie parenteralne (pozajelitowe)

Przyrost masy ciała pacjenta zależy od odpowiedniej podaży kalorii z diety – konieczne jest pokrycie co najmniej dziennego zapotrzebowania energetycznego, natomiast część pacjentów może wymagać diet wysokokalorycznych. Dodatkowo żywienie przedoperacyjne powinno dostarczać choremu odpowiedniej ilość białka, niezbędnej do zmniejszenia katabolizmu (procesów rozpadu) oraz aktywacji procesów anabolicznych. Przykładowo niedostateczna podaż białka przyczynia się do utraty masy mięśniowej (a co za tym idzie również siły), natomiast jego większe spożycie (najlepiej w połączniu z odpowiednimi ćwiczeniami) sprzyja przyrostom masy mięśniowej i lepszemu rokowaniu już po zabiegu.

Jeśli pokrycie podstawowego zapotrzebowania na energię i białko jest niemożliwe za pomocą tradycyjnej diety, należy rozważyć co najmniej doraźne włączenie wysokoenergetycznych doustnych suplementów pokarmowych (oral nutritional supplements – ONS). Obecnie na rynku istnieją wysokokaloryczne preparaty ONS dedykowane dzieciom już od 1. roku życia, np. Frebini Energy Drink w kilku wariantach smakowych. Preparaty takie mogą być stosowane w formie tradycyjnej jako płyn lub jako dodatek wzmacniający do posiłków (m.in. do placków, naleśników, gofrów, muffinek, koktajli, lodów). W sytuacji, kiedy podaż doustna jest niewystarczająca i przynosi niezadowalające efekty należy rozważyć inne drogi żywienia pacjenta.

 

Żywienie immunomodulujące

Część autorów zwraca również uwagę na korzystny wpływ żywienia immunomodulującego w okresie okołooperacyjnym. Do tej grupy składników zaliczają się arginina, glutamina i kwasy tłuszczowe omega-3. Niektóre badania wykazały ich pozytywny wpływ na wyniki pooperacyjne – przyspieszenie gojenia się ran, zmniejszenie liczby zakażeń oraz skrócenie czasu hospitalizacji i rekonwalescencji.

 

Głodzenie przed planowym zabiegiem chirurgicznym

W przypadku planowego zabiegu chirurgicznego pacjent wymaga odpowiedniego przygotowania – na 6 godz. przed znieczuleniem chory powinien zaprzestać przyjmowania pokarmów stałych, a na 2 godz. przed – picia czystych płynów (o ile nie występuje zwiększone ryzyko aspiracji). Zasady te nie obowiązują oczywiście, jeśli konieczne jest pilne przeprowadzenie operacji chirurgicznej.

Dodatkowo w okresie przedoperacyjnym (w nocy poprzedzającej planowy zabieg oraz 2 godz. przed operacją) zaleca się podanie choremu napoju bogatowęglowodanowego, co ma na celu redukcję pooperacyjnej oporności na inulinę, zmniejszenie pooperacyjnych nudności i wymiotów oraz lepsze samopoczucie pacjenta po zabiegu.

 

Żywienie po operacji

Większość pacjentów chirurgicznych w ciągu doby po operacji (niektórzy nawet już po kilku godzinach) mogą przyjmować dowolną ilość czystych płynów. Z kolei czynność jelita cienkiego powraca po 6-8 godz. od zabiegu – należy zatem dążyć do jak najszybszego żywienia pacjenta drogą przewodu pokarmowego – doustną lub przez zgłębnik, jeśli sytuacja tego wymaga. Natomiast jeśli nie ma takiej potrzeby, zgłębnik nosowo-żołądkowy powinien zostać usunięty jeszcze przed wybudzeniem, a jego rutynowe pozostawianie u każdego pacjenta nie jest uzasadnione. W przypadku, kiedy podaż drogą przewodu pokarmowego jest niemożliwa lub niewystarczająca należy rozważyć żywienie drogę pozajelitową. Przeciwwskazaniami do prowadzenia żywienia drogą przewodu pokarmowego są np.: niedrożność układu pokarmowego, niedokrwienie jelit, znaczne zaburzenia wchłaniania, czy wstrząs lub posocznica.

Wczesne żywienie doustne niesie za sobą liczne korzyści zdrowotne, np. ogranicza liczbę powikłań poinfekcyjnych, skraca czas hospitalizacji oraz redukuje umieralność w okresie 30 dni po operacji chirurgicznej. Nie zwiększa także ryzyka nieszczelności zespoleń. Dodatkowo nawet niewielkie ilości pokarmu przyjętego drogą przewodu pokarmowego korzystnie wpływają m.in. na ukrwienie jelit i pobudzenie produkcji enterohormonów oraz zapobieganie zanikowi kosmków. Czasem u niektórych pacjentów mogą wystąpić jedynie niewielkie objawy niepożądane (biegunka, wymioty).

 

Płynoterapia

Pooperacyjna niedrożność jelit oraz opóźnione opróżnianie żołądka są w znacznej mierze wynikiem przewodnienia pacjenta i niewłaściwego dawkowania opioidowych leków przeciwbólowych. Należy dążyć do zerowego bilansu płynów – wody i elektrolitów (głównie sodu), a podaż płynów drogą przewodu pokarmowego o ile to możliwe, powinna zostać rozpoczęta jak najwcześniej po zabiegu chirurgicznym.

 

Podsumowanie

Zapewnienie pacjentowi optymalnej opieki okołooperacyjnej – również w kontekście żywienia niesie za sobą szereg korzyści. Odpowiednie postępowanie zarówno przed, jak i po zabiegu może ograniczyć stres pooperacyjny oraz ilość ewentualnych powikłań, poprawić wyniki leczenia i skrócić czas hospitalizacji. Wszystkie te czynniki pozytywnie wpływają na zdrowie, ale także na jakość życia pacjenta.

Autor:

mgr Paulina Madej | Dietetyk

 

Bibliografia:

  1. Szajewska H., Horvath A. Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna, Kraków, 2017.
  2. Jeske P., Wojtera B., Banasiewicz T. Prehabilitacja – obecna rola w chirurgii. Pol Przegl Chir. (2022);94(3):64-72
  3. Banasiewicz T., Kobiela J., Cwaliński J. i in. Rekomendacje w zakresie stosowania prehabilitacji, czyli kompleksowego przygotowania pacjenta do zabiegu operacyjnego. Pol Przegl Chir. (2023);95(4):61-91.
  4. Pisarska M. Protokół ERAS (enhanced recovery after surgery) – współczesna kompleksowa formuła opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia. MEDYCYNA PRAKTYCZNA. 2015. Dostęp [17.07.2024]: https://www.mp.pl/eras/wytyczne/126405,protokol-eras-enhanced-recovery-after-surgery-wspolczesna-kompleksowa-formula-opieki-okolooperacyjnej-dla-poprawy-wynikow-leczenia

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

frebini-energy-drink
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin Plant Based Drink ze składem
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben Drink
Cukrzyca
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*