>
>
Wsparcie dietetyczne pacjentów z nowotworem głowy i szyi leczonych radioterapią- wskazówki dla opiekunów.

Wsparcie dietetyczne pacjentów z nowotworem głowy i szyi leczonych radioterapią- wskazówki dla opiekunów.

nowotworglowanowotworszyjaradioterapia

Wstęp

Radioterapia to agresywna metoda leczenia przeciwnowotworowego, której konsekwencją jest nasilenie odczynu popromiennego śluzówek i skóry w obszarze poddanym napromienianiu. Pojawienie się odczynu popromiennego skutkuje rozwojem zaburzeń połykania (dysfagia). Konsekwencją uszkodzenia gruczołów ślinowych jest rozwój kserostomii. Podczas leczenia pacjenci mogą doświadczać również braku apetytu, nudności i wymiotów.

Rak szyi – objawy, przyczyny, dieta, leczenie i rokowania. Jak rozpoznać pierwsze objawy nowotworu szyi?

 

Zalecenia dietetyczne

W trakcie radioterapii bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta, którą traktuje się jako istotny element leczenia. Przestrzeganie zaleceń dietetycznych pomoże zakończyć leczenie onkologiczne bez przerw oraz zmniejszyć nasilenie działań niepożądanych radioterapii.

 

W trakcie leczenia zaleca się:

  • unikanie produktów i potraw ostrych, kwaśnych, gorących, kiszonych, marynowanych, a także twardych i szorstkich, tak by nie podrażniać dodatkowo błony śluzowej jamy ustnej. Należy również ograniczyć produkty bogate w cukry proste ponieważ zwiększają ryzyko rozwoju próchnicy,
  • wyeliminowanie owoców i ich przetworów (soki, napoje, musy, dżemy), dozwolone jest spożywanie wyłącznie bananów i mango,
  • włączenie produktów wysokobiałkowych (chude i półtłuste gatunki mięsa białego i czerwonego, jaja kurze, tłuste i chude gatunki ryb, galarety na żelatynie z mięs, jaj i ryb),
  • spożywanie mleka i fermentowanych produktów mlecznych w formie pełnotłustej (np. mleko krowie 3,2-3,8%, twaróg tłusty lub śmietankowy, serki homogenizowane pełnotłuste, jogurty pełnotłuste, śmietanka 22-36%, sery feta, mascarpone, ricotta), z wyłączeniem sera topionego i pleśniowego,
  • z grupy produktów zbożowych rekomenduje się spożywanie pieczywa pszennego, ryżowego lub kukurydzianego. Pieczywo można namoczyć w rosole lub mleku. Dozwolone jest spożywane makaronów ugotowanych na miękko (pszenny, ryżowy, kukurydziany), drobnych kasz (manna, kuskus, jaglana, kukurydziana, drobna jęczmienna) oraz drobnych płatków (owsiane błyskawiczne, kukurydziane, ryżowe, jaglane). Płatki i kasze należy rozmoczyć, ugotować na miękko, można także zmiksować z posiłkiem,
  • spożywanie warzyw gotowanych, najlepiej tolerowane są marchew, dynia, cukinia, kabaczki, buraki, korzeń pietruszki, ziemniaki, bataty, szpinak, kalafior, brokuł, natomiast zazwyczaj źle tolerowane są pomidory, surowa papryka, kiszonki, oliwki, kapary, a także soki wielowarzywne, ponieważ mogą nasilać pieczenie i ból w jamie ustnej,
  • odpowiednie nawadnianie tj. 1,5-2 l niesłodzonych płynów dziennie (woda mineralna, czarna herbata, napar z lipy, nagietka, melisy, kleik z siemienia lnianego).

 

Fortyfikacja diety

W celu zapobiegania utarty masy ciała w trakcie radioterapii zaleca się naturalne fortyfikowanie diety, czyli technikę zwiększania wartości energetycznej i odżywczej posiłków. Można to zrobić poprzez dodatek do diety tłuszczów- głównie masło, margaryny miękkie, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany (na zimno). Do diety należy włączyć produkty o dużej gęstości kalorycznej tj. śmietana, pełnotłusty nabiał, awokado, jaja, zmiksowane orzechy, miód. Potrawy można zagęszczać również mąką pszenną i ziemniaczaną, płatkami zbożowymi, żółtkiem jaja.

 

Dieta powinna być fortyfikowana również przy pomocy żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP ang. Food for Special Medical Purpose). W dniu rozpoczęcia radioterapii zaleca się włączenie FSMP w ilości 2 opakowań dziennie, co przekłada się na dodatkowe 600 kcal w zależności od zalecanego preparatu. Należy pamiętać aby preparaty typu FSMP pić powoli, małymi łykami przez min. 30-60 minut.

 

Dysfagia

Dysfagia, czyli zaburzenia przełykania kęsów pokarmowych, jest jednym z najczęstszych powikłań radioterapii nowotworów głowy i szyi. U pacjentów z dysfagią zaleca się modyfikację konsystencji diety w celu zapewnienia bezpiecznego połykania kęsów pokarmowych.

 

U pacjentów z nowotworem głowy i szyi w trakcie radioterapii dobrze tolerowane są posiłki miękkie, wilgotne, rozdrobnione lub zmiksowane na gładką masę. W związku z ryzykiem zakrztuszenia z diety należy wykluczyć produkty o mieszanej konsystencji, produkty włókniste jak ananas, łykowate jak fasolka szparagowa, suche typu krakersy, okrągłe lub podłużne jak winogrona, wiotkie jak plaster ogórka, lepkie jak chrupki kukurydziane, a także drobnymi pestkami jak maliny i truskawki. Problemem może być również płynna konsystencja pokarmów ponieważ może skutkować krztuszeniem się i w konsekwencji aspiracją płynu do płuc. U tej grupy pacjentów zaleca się zagęszczanie posiłków skrobią ziemniaczaną lub specjalistycznymi preparatami zagęszczającymi.

 

Kserostomia

Kserostomia to suchość błon śluzowych jamy ustnej i gardła, która utrudnia żucie i połykanie oraz nasila dyskomfort i ból, zwiększa również ryzyko próchnicy i infekcji jamy ustnej.

 

W przypadku kserostomii istotny jest właściwy dobór płynów w diecie pacjenta. Zalecane są przede wszystkim woda i kleik z siemienia lnianego. Nie zaleca się picia kawy i herbaty ponieważ ograniczają produkcję śliny, działają podrażniająco i wysuszająco na błonę śluzową jamy ustnej. Dodatkowo w celu nawilżania zaleca się płukanie jamy ustnej naparami z nagietka. U pacjentów z kserostomią, podobnie jak przy dysfagii zaleca się zmianę konsystencji potraw (potrawy miękkie lub płynne), a także ssanie kostek lodu.

Agnieszka Surwiłło-Snarska

dr n. med. i n. o zdr. Nutrition Specialist at Cancer Centre

 

Piśmiennictwo:

  1. Kawecki A, Nawrocki S. Nowotwory nabłonkowe narządów głowy i szyi. Zalecenia postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w nowotworach złośliwych, 2014.
  2. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition. 2017; 36(1): 11-48.
  3. Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Marques VP, Camilo ME. Impact of nutrition on outcome: a prospective randomized controlled trial in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy. Head Neck. 2005; 27: 659-68.
  4. Kłęk S, Kapała A, Surwiłło-Snarska A et al. Leczenie żywieniowe w onkologii. Onkologia w Praktyce Klinicznej 2023.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin Plant Based Drink ze składem
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben Drink
Cukrzyca
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy
Nowotwór złośliwy – czym jest i czy jest wyleczalny Objawy, leczenie, dieta i rokowania w przypadku wykrycia raka

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*