Wiadomość o chorobie onkologicznej dziecka to bardzo trudna informacja, która wymaga wprowadzenia wielu zmian w życiu całej rodziny. W okresie leczenia i pobytu w szpitalu niezwykle ważne jest, by być przy dziecku, zapewnić mu bliskość i zadbać o jego codzienny komfort. Rodzice mogą spróbować również wspomóc młody organizm, walczący z chorobą nowotworową, poprzez odpowiednie żywienie dziecka. Jak można dietą wesprzeć leczenie małych pacjentów onkologicznych?
W Polsce co roku u 1100-1200 dzieci w wieku do 18. roku życia rozpoznawany jest nowotwór złośliwy. Mali pacjenci onkologiczni cierpią gównie na białaczkę, która stanowi 26% wszystkich zachorowań. Guzy ośrodkowe układu nerwowego to 22% wszystkich diagnozowanych chorób nowotworowych wieku dziecięcego. U najmłodszych pacjentów onkologicznych diagnozowane są również nowotwory układu krwiotwórczego, takie jak chłoniaki oraz nowotwory kości i układu współczulnego. Maluchy chorują z innych przyczyn niż dorośli. Obie grupy różni także częstotliwość występowania poszczególnych nowotworów – te rozpoznawane najczęściej u dorosłych pacjentów niemal nie występują wieku dziecięcym.
Jakie są najczęstsze przyczyny chorób nowotworowych u niemowląt i kilkulatków? Często występowanie guzów lub schorzeń onkologicznych związane jest z rodzinną historią chorób. Wraz z pulą genów po rodzicach dzieci zostają genetycznie obciążone, a odziedziczony rak – jak pokazują statystyki – rozwija się znacznie szybciej i coraz częściej atakuje również pacjentów w bardzo młodym wieku. Często okazuje się również, że początek niektórych guzów sięga życia płodowego, a noworodki rodzą się z zaawansowaną chorobą nowotworową. Jej wczesne wykrycie znacznie zwiększa szansę całkowitego wyleczenia.
Dieta dzieci, które chorują na nowotwór, powinna być zbilansowana i bogata w składniki odżywcze. Młody organizm potrzebuje witamin i minerałów, by walczyć z chorobą, a jednocześnie móc się rozwijać. Podstawą muszą być świeże warzywa i owoce oraz wysokiej jakości nabiał. Warto pamiętać o tym, że odpowiednia dieta małych pacjentów onkologicznych pomaga uzupełnić niedobory, wspiera układ odpornościowy i pozwala utrzymać siłę i energię.
Zobacz również: Nowotwór tarczycy u dzieci i dorosłych – co jeść?
Mali pacjenci z chorobą nowotworową często źle się czują. Do pierwszych zauważalnych objawów zmian, jakie zachodzą w młodym organizmie, należą: bóle brzucha, gorączka, wzmożone pocenie się zarówno w dzień, jak i w nocy, a także świąd skóry. Mogą pojawić się zaburzenia ze strony układu neurologicznego – takie jak bóle głowy, problemy z chodzeniem oraz bóle kończyn, czy kaszel. W takim stanie dzieciom trudno jest spożywać zwykłe posiłki, a często nawet ulubione dania przestają maluchom smakować. Po rozpoczęciu leczenia i pierwszych dawkach chemii normalne jedzenie sprawia bardzo dużą trudność. Rodzice małych pacjentów onkologicznych słusznie obawiają się, że brak apetytu u dzieci będzie skutkować niedożywieniem. Wyniszczony chorobą i leczeniem organizm przy braku odpowiedniej podaży kalorii oraz jedzenia bogatego w witaminy i sole mineralne będzie słabnąć z dnia na dzień. Szybko może pojawić się kacheksja, czyli wyniszczenie nowotworowe. To stan, w którym spada waga, a chory traciły siły i wolę do walki z chorobą. Dlatego rodzice powinni starać się podejmować działania, które mają na celu wsparcie leczenia onkologicznego swoich dzieci.
Zobacz również: Żywienie medyczne w chorobie nowotworowej
Jednym z najważniejszych zadań jest zadbanie o prawidłowe odżywianie pociechy. Warto zaproponować lekarzowi wprowadzenie do diety malucha wysokoenergetycznych napojów Frebini przeznaczonych do stosowania u dzieci w wieku od 1 roku do 12 lat. To skoncentrowana mieszanka węglowodanów, białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K, witamin z grupy B, biotyny, kwasu foliowego, a przede wszystkim tauryny, karnityny oraz inozytolu. Ten bezpieczny dla dzieci środek spożywczy zawiera także sód, potas, selen, magnez, cynk, fosfor, jod, czy wapń. Frebini o smaku czekolady, banana lub truskawki może być podawane zarówno niemowlętom, jak i starszym dzieciom. Napoje mają starannie opracowane składy, mogą więc w pełni zastąpić wszystkie posiłki, jakie spożywa mały pacjent onkologiczny. Wysoka kaloryczność – 1,5 kcal/1ml sprawia, że mieszanka wspiera dzieci niedożywione oraz zagrożone niedożywieniem. Produkty Frebini są dostępne w formie płynnej i dlatego mogą być podawane nawet niemowlakom.
Dietę starszych dzieci można zaplanować na bazie Fresubin YOCreme, który można podawać od 3 roku życia. Środek jest bogaty w witaminy, ma dużą zawartość białka oraz magnezu i jest przeznaczony do żywienia drogą doustną. Rodzice pacjentów onkologicznych w wieku szkolnym mogą przygotować dla swoich dzieci również napoje Fresubin. Płynna postać nie wymaga przeżuwania, a wysoka zawartość kalorii sprawia, że te środki spożywcze są odpowiednie do żywienia całkowitego – zaspokajają wszystkie potrzeby młodego organizmu.
Dzieci, które chorują na nowotwór, potrzebują ciągłej obecności rodziców i wsparcia z ich strony. Opiekunowie mogą spróbować wspomóc proces leczenia poprzez zadbanie o odpowiednią dietę swojej pociechy, co ma duże znaczenie między innymi w budowaniu odporności. Dla małych pacjentów, którym jedzenie sprawia trudność, bardzo dobrym rozwiązaniem mogą okazać się wysokoenergetyczne środki spożywcze bogate w białko, witaminy i składniki mineralne Frebini. Smaczne napoje skutecznie odżywiają organizm i wspierają w walce z chorobą nowotworową.
Bibliografia:
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.