>
>
Żywienie medyczne w chorobie nowotworowej

Żywienie medyczne w chorobie nowotworowej

InneOnkologiaSupportan DRINK

Osoba chora na nowotwór często jest osłabiona, ma brak apetytu, często też spotyka się z opiniami, że „raka można zagłodzić”. Tymczasem lekarze wskazują na prawidłowe żywienie jako jeden z warunków szybkiego powrotu do zdrowia chorego.

 

Każda komórka naszego organizmu do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje białek, tłuszczów, węglowodanów oraz mikro- i makroelementów. Niestety na podstawie tej zasady zbudowano mit, że jedząc odżywiamy także komórki rakowe, które rosną i mnożą się podczas stosowania pełnowartościowej diety. Dodatkowo Internet pełen jest porad i zaleceń wskazujących na białko jako głównego winowajcę rozprzestrzeniania się nowotworu. Prawdopodobnie jest to wynik nieprawidłowego zrozumienia funkcjonowania ludzkiego organizmu i zaadoptowania do tej teorii podstawowej wiedzy o białku jako głównym budulcu ludzkiego organizmu. Dlatego bardzo ważne jest, by podkreślić, że teoria o zagłodzeniu raka lub też odżywianiu go za pomocą klasycznej diety jest mitem. Niestety jest to mit wyjątkowo niebezpieczny dla zdrowia i życia pacjentów onkologicznych, dlatego lekarze i dietetycy kliniczni biją na alarm i przestrzegają przed tego typu praktykami i eksperymentowaniu na własnym organizmie kosztem zdrowia lub nawet życia.

Niedożywienie pacjenta z chorobą nowotworową

Pacjenci chorujący na nowotwór bardzo często skarżą się na brak apetytu.Lekarze wskazują na trzy główne czynniki wpływające na taki stan:

  • samą chorobę, która powoduje w organizmie stany zapalne
  • prowadzone leczenie, które często skutkuje brakiem apetytu
  • choroby towarzyszące

Innym powodem, dla którego osoba chora może odmawiać spożywania posiłków jest ból podczas przełykania lub też nudności i wymioty. Niezależnie jednak od powodu, dla którego pacjent nie je – zawsze jest to niebezpieczne dla jego zdrowia. Dr Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego wskazuje na wzrost powikłań leczenia onkologicznego u pacjentów niedożywionych aż o 15% w stosunku do pacjentów odżywionych prawidłowo. Organizm, który nie ma dostarczonych wszystkich niezbędnych składników odżywczych jest osłabiony i nie może w sposób optymalny podjąć walki o swoje zdrowie. Dlatego w stwierdzeniu, że prawidłowa dieta leczy nie ma przesady – aż 20% pacjentów umiera z powodu niedożywienia i skutkującego tym osłabienia i niemożliwości poradzenia sobie z trudem leczenia. To aż 1/5 wszystkich chorych, co oznacza, że przy prawidłowym żywieniu wielu z tych chorych mogłoby żyć dłużej.

Czym jest żywienie medyczne?

Żywienie medyczne (kliniczne) to specjalistyczne preparaty w formie płynnej zawierające specjalnie opracowane i zbilansowane ilości białka, tłuszczy, elektrolitów, witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W praktyce są to smakowe płyny przypominające jogurt, o niewielkiej objętości, by łatwo można podać je choremu. Ich skład został opracowany w taki sposób, by zapewnić choremu optymalną ilość składników odżywczych, dzięki czemu możemy uniknąć niedożywienia, a jeśli zostanie już ono stwierdzone – jak najszybciej przywrócić organizmowi równowagę żywieniową. Poza postacią płynną występują one w formie dojelitowej lub pozajelitowej, jeśli organizm nie może przyswoić pokarmu w tradycyjny sposób. O formie żywienia – czy to doustnej, dojelitowej czy pozajelitowej – zawsze decyduje lekarz, który konsultuje również ilość spożywanego pokarmu, by zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Ze strony rodziny i chorego pozostaje dostosowane się do zaleceń lekarza. Warto także wspomnieć, że forma doustna preparatów pozwala na przygotowanie na ich bazie różnorodnych koktajli i szejków, a nawet lodów, co pozwala nie tylko na urozmaicenie diety, ale też poprawę samopoczucia psychicznego chorego, zwłaszcza dzieci.

Kiedy warto sięgnąć po żywienie medyczne?

Jeśli lekarz nie podjął z nami tematu wprowadzenia żywienia klinicznego do diety chorego, zwróćmy uwagę na następujące objawy:

  • znaczący spadek masy ciała
  • mniejszy niż zazwyczaj apetyt (często związane z unikaniem wspólnych posiłków)
  • nudności, wymioty i biegunka

W takich przypadkach należy zawsze powiadomić lekarza, który powinien wprowadzić leczenie medyczne, mając na uwadze szkodliwość niedożywienia pacjenta onkologicznego. Pamiętajmy też, że spożywanie przez chorego normalnych posiłków nie zawsze świadczy o prawidłowym odżywieniu organizmu. Pierwszym niepokojącym objawem jest zawsze niezamierzona utrata masy ciała i taki fakt powinien być zgłoszony lekarzowi prowadzącemu. Szybka reakcja chorego lub opiekuna jest kluczowa, ponieważ utrzymujący się stan niedożywienia prowadzi do zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu pacjenta, niemożliwości podjęcia walki z chorobą, a w ostateczności może też prowadzić do przedwczesnego zgonu pacjenta. Co ważne, od 2011 roku Ministerstwo Zdrowia wprowadziło obowiązek oceny stanu odżywienia każdego pacjenta na oddziale poza oddziałem ratunkowym i hospitalizacją jednodniową. Jeśli więc takie badanie nie zostało wykonane, mamy prawo zażądać tego od lekarza prowadzącego.

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Tweetnij
Share on linkedin
Udostępnij na Linkedin
Share on email
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Energy DRINK
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Diben DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
Fresubin Renal DRINK
Fresubin Renal DRINK
Niewydolność nerek
Fresubin Hepa DRINK
Fresubin Hepa DRINK
Niewydolność wątroby
Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Protein POWDER
Fresubin Protein POWDER
Wysokie zapotrzebowanie na białko
Fresubin Protein Energy DRINK
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Kupuj nasze produkty na mojFresubin.pl

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*